NOUTĂȚI
21/12/2022

Factorii influențării scumpirii ambalajelor din hârtie și carton

În primul rând este important de înțeles faptul că toate cutiile din carton sunt produse prin reciclarea hârtiei, acestea putând fi reciclate și ele de până la 4 ori. Pe piața românească există doar trei fabrici ce produc hârtie din materiale reciclate: Vrancart, DS Smith Paper Zărnești și Romcarton.  

Începând cu decembrie 2020, prețul ambalajelor din hârtie și carton a înregistrat creșteri constante.  

Factorii care au determinat explozia prețurilor sunt:

1. Sistarea activității marilor reciclatori de ambalaje în perioada pandemiei - sectoarele cele mai afectate de pandemie: industria auto, mall-urile, restaurantele și lanțurile hoteliere, produc în mod normal cea mai mare cantitate de deșeuri de ambalaje din hârtie. Astfel, volumele colectate au scăzut semnificativ, dar pentru că cererea a continuat să crească, prețul s-au mărit semnificativ;

2. Creșterea continuă de ambalaje din hârtie și carton pentru livrări - pandemia a avut un impact major asupra intensificării livrărilor la domiciliu, ceea ce a dus la o creștere continuă a cererii de ambalaje de mici dimensiuni pentru colete: cutii de carton și pungi de hârtie.

3. Lăsând pandemia la o parte, presiunea pe materia lemnoasă a fost tot mai mare din partea altor industrii (construcțiilor, cea textilă, chimică etc). Astfel, prețul pastei de lemn a crescut brusc începând cu decembrie 2020, depășind nivelul maxim atins în ultimul deceniu;

4. Această perioadă a coincis și cu scumpirea energiei electrice și a gazului - în procesul de reciclare al ambalajelor din hârtie și producere a cartonului se folosesc utilaje de mari dimensiuni: tocătoare, prese, cuptoare, mașini de carton, slottere, ce utilizează cantități mari de energie; 

5. Înlocuirea ambalajelor din materiale plastice - Conform directivei europene 904 din 2019, este interzisă utilizarea materialelor plastice de unică folosință începând cu anul 2021, ceea ce dovedește că și în lipsa pandemiei, cererea de ambalaje din hârtie și carton ar fi crescut pentru a putea înlocui plasticul. 

Factorii enumerați au determinat o instabilitate în industria hârtiei și cartonului, astfel încât, pe lângă creșterea prețurilor s-au înregistrat întârzieri ale termenelor de livrare și o presiune constantă pe producătorii de ambalaje.

Fenomenul este unul generalizat pe piața europeană, fabrici europene mici care nu mai înregistrează profit se închid, iar situația deja existentă continuă să se agraveze.

O ieșire din situație ar putea fi reprezentată de investiții majore în deschiderea unor noi linii de producție și în tehnologii de ultimă generație de reciclare și producere a celulozei.

Alte noutăți
De peste 15 ani, furnizăm companiilor locale și internaționale o gamă completă de ambalaje și cutii din carton ondulat personalizate, de calitate superioară, reciclabile și biodegradabile.

CONTACT
Str. Alexandr Sergheevici Puskin, nr. 8
Sector 1, Bucuresti
Program de lucru: 9:00 - 17:00
Tel. (004).021.9234
comercial@biopack.ro

Copyright © 2012 - 2022 BIOPACK ROMANIA INC. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram